DIY Douglas overkapping |Douglas-hout

Wilt u een veranda of overkapping bouwen? Met de volgende DIY tips kunt u zelf eenvoudig van Douglas hout een prachtige overkapping maken.
Met een tuinoverkapping van duurzaam Douglas hout creëert u een duurzame en mooie overkapping.Een overkapping/veranda voelt als een verlenging van uw huis. U krijgt zo echt het binnen- buitengevoel. Het geeft uw veranda of overkapping een natuurlijke en robuuste uitstraling.
Zo kunt u kiezen uit Douglas houten overkappingen met een plat dak, een zadeldak of een kapschuur type. Het aantal en type wanden is eenvoudig naar eigen inzicht te bepalen.

Plaatsing

Allereerst dient u goed na te denken over een locatie en deze op te meten waar en hoe hoog de overkapping moet komen. Gaat u voor een platdak of wilt u liever een traditioneel puntdak maken? Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kunt u het beste als houtsoort, Douglas hout gebruiken. Het heeft een prachtige warme robuuste look en gaat lang mee.


Een terrasoverkapping heeft in je tuin een belangrijke functie. De overkapping biedt bescherming tegen regen, zon en bladeren. Met behulp van dit stappenplan kan je zelf ook een terrasoverkapping maken. De terrasoverkapping kan vrijstaand zijn, of als veranda gemonteerd tegen de huisgevel. De overkapping kan worden uitgevoerd in hout of aluminium, rondom open of gedeeltelijk met wandelementen. Het dak wordt uitgevoerd met dichte metalen dakplaten of met lichtdoorlatende polycarbonaat, beide voorzien van hemelwaterafvoer. De overkapping moet minimaal 2,2 meter hoog zijn en bij een veranda moet je ook rekening houden met de hoogte van de kozijnen en eventuele openslaande deuren van het huis. Dezelfde overkapping kun je ook gebruiken als carport. Denk dan aan de maten: 3 meter diep, 5 meter lang en 2,20 meter hoog.

Benodigde materialen:

Stappenplan:

1. Een overkapping moet gebouwd worden met als basis, een stabiel en stevig framewerk zodat het tegen alle weersomstandigheden kan. Plexiglas is bijvoorbeeld zeer geschikt als overkappingmateriaal. Hout of aluminium kunt u ook hiervoor gebruiken en dit ziet er tevens stijlvol uit.

2. Plaats de staanders van je overkapping voor de stevigheid in snelcement. Houd hierbij de verhouding twee derde bovengronds en één derde ondergronds aan. Zorg ervoor dat de staanders recht staan en controleer dit met uw waterpas.

3. Bekijk goed of de onderbalken zwaar genoeg zijn om de constructie te kunnen dragen. In ieder geval: hoe groter de overspanning, dat is de afstand die de balken moeten overbruggen, hoe groter de balk.

4. Het dak moet goed het regenwater af kunnen voeren en dit het liefste zonder daarbij al te veel geluid te maken. Je kunt het dak ook een beetje laten hellen zodat het water er niet op kan blijven staan.

5. Het dakoppervlak moet groot genoeg zijn en ook moet het stevig genoeg zijn voor bijvoorbeeld een sneeuwval.

6. Het dak moet voldoende licht (indien gewenst UV-licht) door kunnen laten. Ook moet het zo nodig zonlicht kunnen weerkaatsen, zodat het er, als je eronder zit, niet te warm wordt.

7. Extra tip: plaats lichtspots in de overkapping zodat je ook ’s avonds fijn kunt genieten van de tuin.

8. Als je voldoende draagkrachtige verharding in de grond onder je overkapping doet, dan kan je overkapping in de winter ook worden gebruikt als autostalling.

9. Door de hoogte kan een overkapping teveel schaduw geven. Kies daarom voor een plek bij de schutting of tegen een zijmuur van het huis aan.

10. Denk goed na over aan welke eisen (grootte, materiaal, functie) je overkapping moet voldoen en zet deze op een rijtje. Laat je goed informeren door vrienden, internet, boeken en tijdschriften en kies daarna voor het juiste materiaal, bijvoorbeeld Douglas-hout.

Let op! In sommige gemeenten geldt er een meldingsplicht of een bouwvergunning voor een overkapping! Informeer dus goed welke regels hieraan verbonden zijn voor uw gemeente.

DIY Douglas overkapping


 • **24-10-2019 GEHELE DAG GESLOTEN** Openingstijden

  Maandag 07:30 - 16:30 uur
  Dinsdag 07:30 - 16:30 uur
  Woensdag 07:30 - 16:30 uur
  Donderdag 07:30 - 16:30 uur
  Vrijdag 07:30 - 16:30 uur
  Zaterdag 07:30 - 12:00 uur
  Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m vrijdag 7.30-12.00 en 12.30-16.30

Blogs van onze experts

Veranda bouwen van douglas hout

Een blog over hoe je een veranda van douglas hout bouwt

Gekleurd douglas hout

Op zoek naar gekleurd Douglas hout? Bij Douglas-hout.nl kies je uit maar liefst 7 stijlvolle kleuren.