Douglas houten schutting| Professioneel materiaal

Zelf een Douglas houten schutting maken van Douglas planken of van prachtig Zweeds rabat?

Tegenwoordig is het helemaal in om wanneer je een beetje een handige klusser bent, zelf je schutting te maken met professioneel materiaal. Vaak scheelt dit een hoop in de kosten en is het ook nog eens kwalitatief steviger van kwaliteit dan standaard schuttingspanelen.

Ben je het ook zo zat dat de oude schutting zowat omwaait bij het minste geringste? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Graag wil je iets stevigs neerzetten in de tuin, wat er ook nog eens robuust en modern uitziet. Hieronder zal verder worden uitgelegd, welk materiaal ervoor nodig is om zo een prachtige zwart houten Zweedse rabat schutting te plaatsen.

DIY Schutting | Benodigdheden


✓Palen (naargelang de oppervlakte)
✓Zweedse Rabat planken/ Potdekselplanken
✓ Beits eventueel of voorbewerkte planken
✓ Grondboor
✓ Schroeven
✓ (Snel)beton
✓ Waterpas
✓ Touw om een rechte lijn te kunnen spannen met twee klosjes hout

Hoe ga je te werk?


Allereerst begint het met het plaatsen van de palen. Vervolgens kun je kiezen voor geschaafde planken van Douglas hout, welke men nog in iedere kleur kan beitsen of je koopt al voorbewerkte planken van bijvoorbeeld Zweeds Rabat.

1. Het is erg belangrijk om alles goed op te meten alvorens je begint. Meten is, weten. Het kan handig zijn voor jezelf om eerst via een schets de schutting uit te werken.

2. Plaats de eerste paal altijd tegen het huis aan en meet vanaf daar uit verder, waar de andere palen moeten komen. Doe de laatste paal eerst, span er een touwtje tussen en je werkt kaarsrecht.

3. Gebruik een grondboor om de gaten voor de palen te graven. De paal moet voor één derde in de grond komen te staan, dus als je schutting 1.80 m hoog moet worden, moet hij 60 cm diep in de grond komen.

4. Zet de paal in de grond en veranker hem met snelbeton. Eerst giet je water in het gat, halfvol, dan plaats je de paal erin, vervolgens verdeel je het snelbeton, gelijkmatig rondom de paal. Direct nadat het gat gevuld is, til je de paal een klein stukje op zodat er ook beton onder de paal terecht komt. Zorg met een waterpas dat de paal recht staat. Na een minuut of 15 is het uitgehard.

5. Bepaal met een waterpas of wederom door het spannen van een touwtje de hoogte van de palen. Ze moeten allemaal op gelijke hoogte komen te staan.

6. Als je schuttingdelen zou gebruiken, zouden de palen om de 1.82 m (schutting deel 1.80 m + 2 cm voor het bevestigingsmateriaal) moeten komen. In dit geval gebruik je planken. Afhankelijk van de lengte van de schutting en de lengte van de planken bepaal je op welke afstand van elkaar de palen moeten komen.

7. In dit geval is het handig planken te bestellen van 3 m. Op deze manier kun je beginnen met een plank van 3 m, gevolgd door een halve plank van 1.50 m. Zo heb je geen zaagverlies. Daarboven begin je met een stuk van 1.50 m gevolgd door een hele plank van 3 m. De planken verspringen dus. Je begint onderaan omdat de plank erboven een stukje erover heen komt, ofwel op de plank eronder moet vallen. In dit geval staan de palen om de 1.50 m. De eindes van de plank liggen precies in het hart van de palen.

8. Houd er wel rekening mee dat de planken de paal aan het huis en de laatste paal van de schutting helemaal overlappen. Je begint met het zetten van de palen dus te meten vanaf het huis tot het midden van de volgende paal. Hetzelfde doe je vanaf de één na laatste paal tot de laatste paal.

Nadat de palen netjes in de grond staan met snelbeton, kun je verder met de planken erop te schroeven. Het is belangrijk om van te voren te bepalen wat voor een stijl je wilt. Er wordt veel gekozen voor een schutting met een overlapping van horizontale planken, dit ziet er niet alleen robuust en modern uit, maar maakt de houten schutting ook nog eens erg stevig. Verder zorgt het er ook voor dat er geen kieren meer tussen zitten en er dus geen inkijk is van uw buren. Om het helemaal af te maken kun je de schutting nog afwerken met een nette afdek lat.

 

 Douglas Zweedse Rabat schutting

Douglas-Hout.nl: Douglas hout | Planken, palen, balken & meer | Bestel

Groot assortiment Douglas hout. Van Douglas planken en balken tot complete tuinschermen! ✓Online kopen ✓Afhalen & bezorgen ✓Snelle levering

 

Mochten er verder nog vragen zijn? Neem dan gerust contact met ons op via 0318-501331.


 • *WIJ ZIJN GESLOTEN VAN 25-12-2019 t/m 05-01-2020* Openingstijden

  Maandag 07:30 - 16:30 uur
  Dinsdag 07:30 - 16:30 uur
  Woensdag 07:30 - 16:30 uur
  Donderdag 07:30 - 16:30 uur
  Vrijdag 07:30 - 16:30 uur
  Zaterdag 07:30 - 12:00 uur
  Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag t/m vrijdag 7.30-12.00 en 12.30-16.30

Blogs van onze experts

Veranda bouwen van douglas hout

Een blog over hoe je een veranda van douglas hout bouwt

Gekleurd douglas hout

Op zoek naar gekleurd Douglas hout? Bij Douglas-hout.nl kies je uit maar liefst 7 stijlvolle kleuren.